De vanligste feilene i Sportsbetting

Denne guiden kan deles i to spesifikke deler. Den ene vil peke mot de minst lukrative typene tipping samt dyp informasjon om vanlige feil, mens den andre vil gi deg retningslinjer for hvordan du lykkes med å satse penger på sport. Gjennom å kombinere disse to typene råd, bør din prestasjon forbedre seg, spesielt hvis du er nybegynner.

De verste innsatsene din bookmaker tilbyr

Flere av de mest populære innsatsene på markedet er ikke å anbefale. To av dem er perfekte pengesluk, noe som gjør dem til favoritter blant de som står bak oddsen og tippesiden i helhet. Om du klarer å motstå disse type innsatser, vil du mest sannsynlig spare penger.

betting-bad
Av Betting Bad (https://press.bettingbad.com/company) [Public domain], via Wikimedia Commons

Tippekuponger

De aller fleste som har satset penger på sport tidligere, har gjort det via en såkalt tippekupong – der satser man på kombinerte odds og håper på at både favorittene samt mer risikable forutsigelser skal gå inn. Tippekuponger er spesielt populære blant de som kun satser en hundrelapp i uka, oftest før helgen, og håper på å bli rike i løpet av fridagene. Sannheten er dog den at tippekuponger er blant de største inntektsårene for oddssetterne, noe som understreker hvor liten verdi de har for spillerne.

Eksempel på en tippekupong

Din tippekupong inkluderer fem innsatser, som følger;

 • Chelsea til å vinne, odds 1.50
 • Mer enn 2,5 mål i kampen mellom Liverpool og Tottenham, odds 1.75
 • Uavgjort mellom Newcastle og Crystal Palace, odds 3.50
 • Manchester City til å vinne på bortebane, odds 1.90
 • Arsenal +1 med Asian Handicap, odds 2.20

Disse fem odds legges sammen som følger: 1.50 x 1.75 x 3.50 x 1.90 x 2.20 = 38.40

Som du kan se har tippekupongen vår flere innsatser med en saftig total odds på 38.40, noe som gir en gevinst på 3840 kroner fra en hundrelapp i innsats. Derimot gir denne oddsen en utregnet sannsynlighet på under 3% til å vinne på alle fem forutsigelser. Denne lave avkastning blir enda verre hvis du legger til flere spill på kupongen.

Akkurat den samme teorien gjelder i et annet aspekt, dog med små variasjoner. Mange som tipper, legger kun to eller tre lag på tippekupongen, lag som er storfavoritter. Slike “sikre” lag er for eksempel Barcelona, Bayern Munchen og Manchester City. Tre slike kamper med 1.30 i odds hver gir en kombinert odds på 2.20. Det kan høres ut som en sikker mulighet, men sport kan alltid ende opp med forbausende resultater. Hvis Bayerns plutselig spiller uavgjort mot Frankfurt, er tippekupongen din tapt.

Det å satse på tippekuponger er ikke helt ulikt forsøk på å vinne i lotto. Om du ser etter en jackpot i avkastning, er tippekuponger for deg. Vil du derimot beholde pengene dine i lomma, bør du unngå slike innsatser. Her er to gode grunner;

Høyere odds betyr høyere risiko

Jo flere kamper du inkluderer på en tippekupong, desto høyere er sannsynligheten for at én av dem ikke vil gå som planlagt. Du bør alltid huske på at én tapt kamp fra utfallene du valgte ut vil få hele kupongen til å kræsje.

Oddssetterne begrenser fortjenesten din

Selv om du er heldig og din tippekupong går inn vil du raskt legge merke til grensene som oddssidene har satt på din potensielle fortjeneste. Det betyr at avkastningen er begrenset til et visst beløp. Beløpet er avhengig av aktøren du har valgt ut, men vanligvis er det rundt to hundre tusen kroner som er den maksimale profitten du kan tjene på én kupong.

For å illustrere hva vi mener kan du forestille deg å ha valgt 12 av 12 vinnere riktig på en tippekupong som skal gi deg tre hundre tusen kroner i gevinst. Dessverre kommer grensene inn i spillet og du får ikke ut det fulle beløpet. Dette er utrolig irriterende, og kommer med en ekstra konsekvens – oddssiden kan begrense dine innsatser i fremtiden. Ja, bookmakere er ganske allergiske mot vinnende kunder.

Samtidig må vi påpeke at sammenlagte odds kan være nyttige i enkelte sammenheng. For eksempel kan du finne et par odds med høy verdi (dette forklarer vi senere i denne guiden), og det er ingenting feil med å kombinere disse utfallene for å høyne oddsen. Dessverre er det dog lettere sagt enn gjort, spesielt for nybegynnere i tippingens verden. Det å finne verdien bak oddsen er selve nøkkelen til godt spill, og de som mestrer dette vil bli sette mange vellykkede kuponger med tiden.

Live odds

Live odds på fotball og andre typer sport har blitt en av de mest populære funksjonene på online oddssider, og er samtidig en trend som fortsetter å vokse. Det er dog en generell regel som gjelder for live betting – du finner knapt noen odds med høy verdi på slike typer spill. Det er ikke umulig å finne odds som er litt for høye, men det er særdeles vanskelig. Oddssetterne er veldig gode på å sette sammen live odds, slik at du ofte kun har et par sekunder på deg til å satse penger på brukbare odds. Mange profesjonelle spillere ser etter slike korte tidsrom med muligheter, derfor synker verdien raskt.

Live odds er et ypperlig eksempel på kontrollen oddssetterne har over sine kunder. Veksten av live odds er hovedgrunnen til hvorfor stadig flere begivenheter streames direkte på nettstedet til bookmakeren. Spillportalene la merke til at antallet innsatser begynte å stige når kundene kunne se direktesendinger av den gitte kampen. De sitter dog i en bedre posisjon for å gjøre korrekte forutsigelser rundt utfallet av begivenheten de sender live.

En annen stor ulempe med live odds er at det alltid er en forsinkelse mellom kampen og godkjenningen av innsatsen din. Til motsetning godkjennes innsatser på odds før kampen lynraskt. Forsinkelsen rundt live odds kan nå helt opp til ti sekunder eller mer. Millioner av spillere skriker av vrede hver helg når deres innsatser blir avslått. Glem å satse penger kjapt rett etter et mål. Tippesider online har prosedyrer som automatisk stenger visse innsatser etter betydelige hendelser på banen, slike som et mål, et rødt kort eller et straffespark.

Betyr dette at live odds alltid er et dårlig valg? Svaret på det spørsmålet er “ikke nødvendigvis”, selv om det kun er ett scenario der live innsatser er fornuftig. Hvis enkelte av oddsene har høy verdi før kampen starter, forsvinner de som regel ikke etter de første minuttene. Dette situasjonen dukker spesielt opp på enkelte Under-innsatser der oddsen faktisk kan gå litt opp rett etter at kampen har startet. Det samme kan sies om enkelte innsatser med Asiatisk Handicap, men kun for positive kvoter som +1 AH for ett lag. Samtidig, med tanke på ulempene, er det best å unngå odds på kamper som allerede har begynt. Live odds er overvurdert, men populariteten stiger fortsatt, altså bør du ikke støtte aktøren ved å hoppe på denne trenden.

Sats aldri på ditt eget lag

Det er rimelig innlysende hvorfor det ikke er en god idé å satse på ditt eget lag. Først og fremst pleier folk å overvurdere den potensielle prestasjonen til deres favorittlag. Lojalitet og håp får fans til å tro at deres utvalgte kan slå hvem som helst, når som helst. Sannheten er at du alltid bør være objektiv når du satser penger på sport. Alltid.

bets-on-your-team
Av Moazzam Brohi from Brooklyn, USA [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

I tillegg er det bare ekstra smertefullt å se ditt lag tape, samtidig som du taper penger på en forutsigelse som ikke gikk inn. Selv om du gjør et fornuftig valg og satser på motstanderne, vil du plutselig befinne deg i en ukomfortabel situasjon der du heier på det andre laget og håper de vinner over dine favoritter. Altså er det en ytterst dårlig ide å satse på en kamp der ditt favorittlag er en av motpartene.

Scorecasts er dårlige

Innsatser på Scorecast er veldig populære, selv om dette er noe av det verste en spiller kan satse penger på. Dette er vanligvis hvordan slike innsatser ser ut:

Manchester City til å vinne 3-0 og Aguero til å score, odds 9.00

Vi anbefaler at du unngår slike innsatser, siden de er nærmest verdiløse. Oddssetterne bruker vanligvis spillere som er i toppform med tanke på målscoring, og spillerne kalkulerer dermed feil odds for at disse spillerne skal score, kun fordi de er populære. Resultatet er at kundene bruker penger på dårlige innsatser. Oddsen er rett og slett for liten, og inneholder en stor margin slik at oddssetterne har en klar fordel. Denne fordelen er ikke gigantisk, men stor nok til å tjene penger – forhåpentligvis ikke på din bekostning.

Det er bedre å fokusere på Asiatisk Handicap eller Over/Under markeder i stedet. Det er større konkurranse mellom oddssetterne på disse områdene og dermed er oddsen bedre, mer fordelaktig for spillerne. Det samme gjelder klassiske innsatser på vinnerne av diverse turneringer og mesterskap.

Veldig vanlige feil som svekker dine vinnersjanser

Nå har vi allerede forklart noen av de verste typene innsatser på markedet, og vil nå heller fokusere på noen vanlige feil som begås i sportsbetting. Vi vil ta en kikk på bekreftende bias, god forvaltning av midler, verktøy for uttak, samt bonuser.

Ikke fall for bekreftende bias

Bekreftende bias, eller bekreftelsesfeller, er et uttrykk innen psykologi. Det peker mot tendensen folk har til å alltid se etter bevis som bekrefter deres teorier, samtidig som man legger mindre merke til motsigende informasjon. Dette er en av de største feilene tippefrelste mennesker begår, og spiralen går bare oppover etter hvert som man søker etter informasjon med tanke på den neste kupongen. Francis Bacon beskrev denne tendensen allerede i det 17. århundret;

Det er en sannhet blant disse tingene, som er den generelle roten for overtro: mennesker vil alltid få med seg når de treffer rett, men ikke når de bommer – for deretter å huske kun det ene, og raskt glemme det andre.

De beste undersøkelsene er objektive og baserer seg på en vurdering av alle tilgjengelige fakta, med henvisning til oddsen. Faktisk er det slik at gamblere ofte tar en avgjørelse, for deretter å se etter bevisene som bekrefter den – det er dette som er fellen. For eksempel, i stedet for å fokusere på de tre siste kampene et lag har spilt og vunnet, bør man heller se nærmere på de siste 10 eller til og med 15 kampene. Resultatet blir en mer nøyaktig vurdering, selv om du kanskje ikke helt liker det som dukker opp.

Aldri doble innsatsen din

En veldig populær strategi er å doble innsatsen din når du taper, men denne fungerer absolutt ikke. Konseptet var egentlig skapt for rulett, og idéen bak strategien er veldig enkel. Ved å doble innsatsen din kan du teoretisk sett ikke tape i lengden, siden du før eller siden vil kompensere for tapene dine med en vinnende innsats. Dessverre er det to viktige aspekter som tilintetgjør denne strategien:

Først og fremst vil innsatsen øke betraktelig etter en tapende serie. For eksempel, hvis du taper din første innsats på 100 kroner, må den neste innsatsen være på 200 kroner, den tredje på 400 kroner og så videre. Den femste innsatsen ville allerede vært på 1600 kroner og de fleste spillere forstår her at det faktisk er mulig å tape fem ganger etter hverandre. Før eller siden vil du rett og slett gå tom for penger.

Den andre ulempen er at oddssidene har grenser, noe som betyr at dine innsatser er begrenset. Hvis du for eksempel taper seks ganger på rad kan nettstedet ødelegge strategien ved å avslå en innsats som er stor nok for å kompensere tapene fra tidligere innsatser.

Så hva kan vi runde av med? Selv om sannsynligheten for å tape gang på gang over en lang periode er relativt liten, er den ikke så lav som du muligens tror. Det mest realistiske scenarioet når du prøver deg på det såkalte Martingale systemet er at du taper alle midlene du hadde satt av til tipping.

Den pågående suksessen bak online kasinoer er basert på en simpel misforståelse. Folk har en tendens til å tro at Martingale systemet til slutt vil fungere som det skal. De tror at utfallet av et spinn på ruletthjulet vil bringe forskjellige resultater, og at etter et visst antall røde treff MÅ ballen ende på svart veldig snart. Fargene går frem og tilbake, ja, men ofte altfor sent, slik at spilleren blir nødt til å satse latterlig høye summer etter flere innsatser som ikke gikk inn. Systemet må følges med henhold til grensene som kasinoet har satt på innsatser på bordene.

Implikasjonen for deg som satser er at tapende innsatser må godtas, ikke skyves videre ved å doble innsatsen og tape enda mer.

Ikke fokuser altfor mye på bonusen

Velkomstbonusen er en god ting, men den går begge veier. Den gir deg mer penger til å bruke på tippemuligheter, men inkluderer alltid strenge krav og vilkår før et uttak blir godkjent. Disse kravene kan lede til veldig risikable innsatser. Som oftest er det snakk om en matchbonus på 100% av ditt opprinnelige innskudd. Derimot må både bonusen og innskuddet omsettes flere ganger. Dessverre setter bookmakerne også minstekrav til oddsen du satser på, og innsater med mindre odds telles ikke.

Her er et klassisk eksempel som er vanlig blant mange aktører:

Du setter inn 1000 kroner og får 1000 kroner i tillegg som bonus. Vilkårene vil påpeke at du må omsette fem ganger innskuddet og bonusbeløpet til en minsteodds på 1.80. Det betyr at bonuspengene helt og holdent blir dine kun etter at du har satset 10 000 kroner (2000kr x 5). De fleste spillerne vil fokusere på risikofylte innsatser, akkurat som oddssiden ønsker seg. Resultatet blir at de fleste vil tape alle sine midler, altså slipper nettstedet å utbetale bonusen.

En ytterlige ulempe for kundene er at man må fullføre omsetningskravet innen 30 dager etter at man gjør det første innskuddet. Det betyr totalt innsatser på 10 000 kroner i løpet av en måned, som er et betydelig beløp, spesielt for nybegynnere. Du må være ytterst forsiktig med slike bonustilbud, og det er best og unngå dem helt og holdent. Dette er ikke det beste alternativet for de fleste spillere, men er verdt å ta i betraktning. Samtidig er det ett alternativ som er en god måte å bruke bonuser, denne kommer vi til senere i artikkelen.

Cash-out funksjonen. Ubrukelig?

Et økende antall bookmakere introduserer for øyeblikket en såkalt cash-out funksjon som angivelig har en positiv effekt på dine innsatser. Teorien er at spillerne kan heve inn sine innsatser før kampen er over. Altså får du utbetalt en gevinst før innsatsen er utløpt. Oddssidene sier at dette kan være en nyttig forsikring mot en tapende innsats hvis for eksempel et rødt kort blir vist, eller motstanderen begynner å dominere kampen du valgte å satse på. Gevinsten er dog mindre enn avkastningen fra den opprinnelige innsatsen. Det er to iøyenfallende punkter du bør vurdere:

Hvis oddssetterne fremmer noe på grunnlag av at det er nyttig for deres kunder, er det neppe slik det egentlig er. Aktørene prøver å skape en situasjon der spillerne tror at de har full kontroll. Hvis denne funksjonen ikke ga dem noen fordeler, ville den aldri blitt oppfunnet.

Det å heve inn gevinsten mens kampen er i gang er i bunn og grunn live odds, og vi har allerede pekt ut at live odds ikke har gode verdier. Du vil også oppleve et annet aspekt bak oddssetting. Akkurat som de øyeblikkelig stenger markedene på live odds når noe betydelig skjer på banen, vil de gjøre nøyaktig det samme med cash-out funksjonen når noe viktig finner sted. Denne vanen gjør hele funksjonen mer eller mindre ubrukelig.

Funksjonen kan dog være god å bruke når du har satset på feil lag og ønsker å rette opp feilen.

Hva du bør gjøre i stedet

Etter å ha fokuser på hva man ikke bør gjøre, vil vi heretter titte nærmere på potensielt gode strategier som faktisk gir profitt.

Finn den perfekte bookmaker

Det er en rekke ting vi vil ta opp, men en av nøkkelpunktene bak det hele er å finne den perfekte aktøren. La oss kalle spaden for spaden – det finnes ingen perfekte bookmaker. Hver oddssetter har dine fordeler og ulemper, akkurat som hver spiller har forskjellige behov rundt innsatser på sport.

Finn den perfekte bookmaker
Av Contributor(s): Sunday Truth [Public domain], via Wikimedia Commons

Men la oss nå prøve å gå litt dypere inn i det hele. Generelt sett faller de fleste oddssider inn under ulike grupper. De fleste av dem er private selskap med lang historie, en rekke funksjoner slike som live streaming, samt et bredt utvalg av begivenheter man kan tippe på. De fleste odds er vanlige, gjennomsnittlige, men så har man også den irriterende tendensen til å begrense vellykkede kunder. Sammeligner vi industrien med biler, ville disse aktørene komme frem som store familiebiler, altså er de veldig komfortable, men trege. De passer ypperlig for nybegynnere, men ikke for middels eller profesjonelle gamblere som vil komme raskt igang.

En annen type operatør er såkalte oddsbørser. Her satser ikke kundene mot oddssiden, men mot hverandre. Oddsen er generelt sett bedre, og ingen grenser eksisterer. En ulempe er at slike nettsider krever en god del erfaring for at man skal føle seg komfortabel hos dem. Utvalget av sport er ikke like bredt, og det kan være vanskelig å finne odds på mindre kjente ligaer og lave divisjoner. Enkelte vanlige funksjoner som streaming er ikke tilgjengelige, og det kan være mangel på bonuser for nye spillere. Sammeligner vi på nytt med bilmarkedet kan oddsbørsene best beskrives som typiske sportsbiler, altså er de vanskelige å bruke, men er raske og kraftige.

En tredje gruppe er private bookmakere som prøver å behandle vinnerne på en annen måte enn deres konkurrenter. Selv om de er privateide og selvsagt ser etter profitter, velger de å distansere seg fra de største og mest populære aktørene på markedet. Gode eksempler av denne gruppen er Pinnacle Sports og SBObet, en aktør fra Asia som er populær blant de som tipper på sport. Med tanke på oddsen kan de konkurrere med oddsbørsene, men de sliter når det er snakk om brukervennlighet. I tillegg mangler de fleste av dem en EU-lisens, men hvis du er komfortabel med å gamble på nettsider med lisens fra Curacao eller asiatiske land, bør disse operatørene være ditt førstevalg.

Hva aktørene bør være gode på

Vennligst fokuser på følgende detaljer når du skal til å velge en online oddsside, og ta en titt på den generelle guiden lenger ned i denne artikkelen.

Odds

ngenting er viktigere enn gode odds på den neste begivenheten. Hvis din utvalgte aktør kun tilbyr gjennomsnittlige odds, bør du finne noen som er bedre på dette området. Sammenligning av odds hjelper med å finne den beste aktøren. Hvis du er usikker på påliteligheten, kan du gjøre et par undersøkelser online. Denne prosessen tar kanskje et par minutter, men slik unngår du en situasjon der du angrer på at du registrerte deg siden du på etterskudd fant en aktør som tilbyr bedre odds. Nybegynnere bryr seg ikke noe særlig om oddsen, men dette kan forandre seg.

Grenser

Innsatsgrenser er ikke så viktige for en fersk spiller, men mer erfarne kunder vil alltid se etter disse grensene. Hvis du er ytterst suksessfull når du satser penger, vil de fleste privateide aktører legge merke til dette gjennom egne sikkerhetsprosedyrer. Så for de har merket kontoen din, vil de begrense innsatsene dine. Hvis du kun kan satse 50 kroner hos en aktør har de mest sannsynlig lagt merke til at du vinner, og er ikke særlig begeistret over dine resultater. De to løsningene er å enten bruke en oddsbørs, eller finne en oddsside som ikke begrenser spillerne sine men heller prøver å tiltrekke seg profesjonelle gamblere.

Innsatser

En oddsside vil som regel tilby et utvalg av idretter, ligaer og et variert utvalg av innsatser per begivenhet. En av de mest populære typene innsatser er Asiatisk Handicap som nå er på vei til å bli mer utbredt enn Europeisk Handicap. Ikke alle aktører tilbyr Asiatisk Handicap, selv om denne typen innsatser er mindre risikable enn andre handicaps og innsatser. Det er best å sjekke utvalget av innsatser aktøren din tilbyr, slik forsikrer du deg om at de er så brede som mulig

Dette rådet gjelder de ulike typene innsatser samt sportene og ligaene som tilbys. Det kan være en betydelig fordel hvis din utvalgte aktør dekker noen av de lavere divisjonene, slike som Conference National eller Isthmian League i Storbritannia. Jo lenger ned i hierarkiet oddsen er tilgjengelig på, desto bedre. Mens de fleste store aktører vet mer enn deg hva angår de øverste seriemesterskapene, kan de være usikre når de legger ut odds på kamper som Fleetwood Town mot Barnet.

Vi har nå delt oddssidene opp i tre grupper og gitt deg råd på de viktigste fokusområdene før du gjør det endelige valget. Legg dog merke til at selv innen disse distinkte gruppene er det mange variasjoner, og det kan være vanskelig å finne en aktør som perfekt passer dine behov. Likevel har vi skrevet ned noen retningslinjer for hver type spiller.

Nybegynnere

enne typen spillere burde gå for de tradisjonelle oddssidene, slike som Ladbrokes, William Hill eller bet365. De tilbyr deg alt du trenger som nybegynner innen tipping og er de perfekte stedene å lære seg de grunnleggende funksjonene. Alle disse aktørene er pålitelige og velkjente, noe som skaper trygghet. Derimot er ikke oddsen på sitt beste, og vinnende spillere er ikke helt velkomne.

Middels nivå

Går vi over til spillere med middels erfaring, er det lurt å finne de beste oddsene, samt fokusere på de aktørene som ikke begrenser innsatsene dine. Det perfekte nettstedet for tipping blir enten en oddsbørs som Betfair eller Matchbook, samt avanserte, privateide oddssider som Pinnacle.

Profesjonelle

Asiatiske aktører er det primære tilholdsstedet for profesjonelle spillere. Oddsbørser er en annen mulighet, så lenge det er nok likviditet i den utvalgte sporten eller ligaen de ønsker å tippe på.

Forvaltning av penger er nøkkelen

Selv om du ikke kan forandre hvordan enkelte oddssider fungerer, kan du alltid forvalte pengene dine så optimalt som mulig. Mennesker er grådige i sin natur, og dette bør ikke undervurderes. Det er ikke bare snakk om å prøve å vinne tilbake pengene etter en dårlig serie av innsatser (som tilting i poker). Instinktet setter inn så fort vi vinner, og man vil automatisk prøve å vinne mer – et overraskende antall kunder går i denne fella. De vinner kanskje en tusenlapp, og satser hele beløpet på nytt på grunn av fristelsen til å vinne enda mer.

Forvaltning av penger
Bilde: Pixabay.com

Som en retningslinje bør du aldri satse mer enn 1% av midlene du har stående på kontoen på én forutsigning. Et betydelig beløp er påkrevd for å overholde denne regelen, altså kan du høyne innsatsen til 5% av spillekontoen i begynnelsen. Det betyr at din maksimale innsats bør være 50 kroner hvis du satte inn en tusenlapp.
Dette kan virke som hardt arbeid og høres kanskje kjedelig ut, men det er meget fornuftig om du vil unngå en katastrofal tippeopplevelse. Ved å bruke en liten prosentandel av din spillekonto, kan du overleve en lang serie med tapende innsatser. For å beholde pengene dine, må du minimere risikoen samtidig som du prøver å generere profitt. Det høres ut som en nærmest umulig balansekunst, men det er det i bunn og grunn ikke. Du kan være relativt trygg på å ikke tape hele spillekontoen så lenge innsatsene er lave og er avhengige av midlene du har tilgjengelig. Når du vinner flere ganger på rad vil innsatsene økes automatisk.

Odds med høy verdi

Vi nevnte vel at det å finne vinnere med høye odds er avgjørende for vellykket sportsbetting? For å gå mer inn i dybden er det viktig for langsiktig lønnsomhet å finne den indre verdien av dine daglige innsatser. Enklere sagt – odds med høy verdi er muligheter som har altfor god avkastning, som regel på grunn av feil oddssetteren har gjort. Samtidig, mens oddsetterne blir mer profesjonelle, blir det stadig vanskeligere å finne den indre verdien gjennom egne kalkuleringer, men hardt arbeid på dette feltet lønner seg alltid.

Hvordan finner man verdien

Det første steget er å kalkulere den prosentive sannsynligheten som aktørens odds består av, og dette er rimelig enkelt. Alt du trenger å gjøre er å dele oddsen på én og gange på hundre for å komme frem til prosenten. Hvis Chelsea er favoritter for en gitt kamp og oddsen er 1.60, er sannsynligheten for å vinne 62.5%, som kalkulert nedenfor;

1 / 1.60 x 100 = 62.5%

Du må nå ta dette resultatet og sammenligne det med dine egne anslag. Du tror kanskje at 62,5 er for høyt siden enkelte av nøkkelspillerne er skadet og fordi Chelsea ikke har vært særlig imponerende i de seneste kampene. Her kan det for eksempel lønne seg å satse på en dobbel sjanse, som er en innsats på at Chelsea ikke kommer til å vinne – det er her verdien kan ligge.
En av nøkkelfaktorene bak det å finne verdien i oddsen er dine egne anslag av at utfallet vil gå inn, samt oddsen som tilbys. Du kan prøve ut denne prosessen, men du må være tålmodig. Hele konseptet bak det å finne verdien i odds bør ha en langsiktig strategi som base, siden du kun kan evaluere kvaliteten av dine anslag over en viss tidsperiode. Hvis du ser at spillkontoen vokser, betyr det at et stort nok antall av dine anslag er korrekte.
I tillegg til anslag er det en annen, mer avansert metode der ute for å finne verdien i odds. Denne baserer seg på at du skaper en egen modell for tipping i et Excel-ark, men for tydeligere retningslinjer bør du gjøre et søk med Google.

La andre gjøre jobben for deg

Du finner en rekke nettsider der ute med oddstips. Ikke alle av dem er gratis, men de finnes. Hvis du klarer å finne en god plattform, for eksempel et forum med tips der brukerne deler sine anslag, bør du bruke dette så godt du bare kan. Tips kan ofte avsløre verdier i kamper som du ikke har tenkt på, og hvis du i tillegg får gode begrunnelser for anslaget er det enda bedre.

Verdien av tipset er avhengig av kvaliteten, samt skribentens talent. Dessuten kan analysen av et tips inkludere viktig informasjon som nylig form, skader og andre faktorer som hjelper deg med å sette riktig innsats – dette kan også brukes som grunnlag for egne undersøkelser. Dette gjelder spesielt i lavere, ikke-profesjonelle serier der mennesker kan sitte på bedre informasjon enn oddssetterne. Hvis du finner et forum der slik informasjon deles, er det veldig positivt.

Gratis tips er nyttige, men det å betale for tips er noe helt annet. Først og fremst har du ingen bevis på at tipsene du får er så gode som de antyder å være. Avkastningen kan virke imponerende, men hvem som helst kan skrive tilfeldige tall på en nettside. Hvis ordentlig vellykkede spillere selger sine tips, bør du undre over hvorfor de ikke bare fokuserer på tipping i stedet.

Det handler om disiplin

disiplin
Av Shi Deru (a.k.a. Shawn Xiangyang Liu) [GFDL eller CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Disiplin gjelder både når du vinner og du taper, samtidig som det alltid henger sammen med forvaltning av penger. Du må kunne nyte en seiersrekke uten å bli overmodig. Du føler deg kanskje uslåelig, men du er ikke verdens beste tipper selv om du kanskje ikke er enig. Når man vinner, fører det ofte til høyere innsatser og spill på utfall du normalt ikke ville sett på, siden vi i bunn og grunn er grådige, alle sammen.

En tapsrekke kan ha den nøyaktig samme effekten, men vi føler oss sårbare i stedet. Innsatser kan gå opp og odds velges nesten helt tilfeldig. Spillere som tror at de er midt i en tapsrekke vil satse i desperasjon på den neste tilgjengelige begivenheten, selv på kamper fra S-League i Singapore, kun for å vinne tilbake penger man har tapt. Dette skjer spesielt ofte på kvelden, etter noen glass med øl, vin, eller sterkere saker. Det verste du kan gjøre er å tippe mens du er brisen eller full, samt hive seg på kasino eller pokerseksjonen. Disse produktene er helt perfekte for å tape resten av din spillekonto.

Vennligst legg merke til at vellykket tipping er en langsom prosess. Ingen setter inn en hundrelapp og begynner å tjene penger til livets opphold fra tipping etter kun to måneder. Arbeidet man må legge inn kan være kjedelig til å begynne med, men vil gå raskere etter en seiersrekke på grunn av effekten bak sammensatte avkastninger.

Fokuser på få typer sport, og prøv å bli bedre

Vi har allerede nevnt disiplin, men det er ingenting feil i å gjenta viktig informasjon, nesten som en bønn eller mantra. En viktig regel er å ikke satse på alt mulig, eller velge helt tilfeldige typer sport og begivenheter. Du bør bruke denne teorien og holde deg til én fotballsesong i stedet for å hive deg på odds rundt spydkasting for menn i OL.

Vi anbefaler å fokusere på fotball på grunn av det betydelige utvalget av ligaer og mesterskap som dekkes. Hvis du allerede har kunnskap om sporten er det mye enklere å gjøre et anslag for deretter å veie opp oddsen og finne den indre verdien. Enkelte profesjonelle spillere fokuserer på NBA eller MLB på samme måte, siden disse typene sport også har mange innsatser å velge mellom.

Nøkkelen til vellykket sportsbetting er å ta til seg lærdom, samt ta tipping på alvor – dette bør øke ditt kunnskapsnivå. Det å lese artikler om avanserte teorier og strategier i tipping er ikke bare spennende, men kan også være nyttig. Det leder til en bedre generell forståelse rundt matten bak tipping. Noen mener at tipping handler om å vite så mye som mulig om sport, men til syvende og sist er det egentlig ren matematikk.

Hold oversikten over innsatser

Du bør skrive ned alle innsatser du setter, ikke bare de gode men også de dårlige. Det betyr noe ekstra arbeid, men for noen spillere handler tipping kun om moro. Likevel, det å skrive ned dine innsatser og holde en oversikt i for eksempel et Excel-ark vil gi deg en ypperlig oversikt over dine egne prestasjoner – dette er noe profesjonelle spillere har som rutine.

Holder du en detaljert oversikt over innsatser, vil du få svar på flere viktige spørsmål:

 • I hvilken sport har du mest kompetanse?
 • Hvilke ligaer er mest lønnsomme?
 • Hva er de mest vellykkede typene innsater?

Hvis dine avkastninger er relativt høye når du satser på Asiatisk Handicap, vil et simpelt Excel-ark avsløre denne trenden. Jo mer du satser, desto mer nøyaktig vil din oversikt være.

Bruk bonusene på to steder samtidig

Vi har sagt at du bør være forsiktig med bonuser, men disse kan brukes rimelig sikkert etter at du registrerer en konto, selv om dette er en ganske avansert prosess. Den grunnleggende teorien er at du satser penger med bonusen din, og satser på nøyaktig det motsatte utfallet hos en annen bookmaker. På denne måten dekker du alle mulige utfall, noe som garanterer en gevinst.

Her får du et eksempel:

I en kamp mellom Livepool og Newcastle i Premier League tilbyr Unibet muligens odds på 1.83 at det vil scores mer enn 2 mål, mens BetVictor tilbyr odds på 2.00 at det totale antallet mål vil være under 3. Du må satse innskuddet ditt pluss bonusen, på 1000 kroner hver, hos Unibet på at vil scores mer enn 2,5 mål. Deretter satser du det samme beløpet på under 2,5 mål hos BetVictor. Det er viktig å satse det samme beløpet på begge utfall.

Det høres kanskje spekulativt ut, men logikken bak matten vil ikke skuffe deg. Hvis innsatsen på Over går inn, vil du ha 4000 kroner på din Unibet konto, altså en inntekt på 2000 kroner, tilsvarende det samme beløpet du taper hos BetVictor. Med andre ord har du altså overført 2000 kroner fra din BetVictor konto til din Unibet konto. Hvis innsatsen på Under går inn, taper du dine tusenlapper fra innskuddet og bonusen hos Unibet, men din spillekonto hos BetVictor blir på 3666 kroner, altså en fortjeneste på 660 kroner. Denne gevinsten er ikke relatert til omsetningskravet, og det er ingen tap forbundet med bruken av bonusen. Denne prosessen kalles pushing (dytting på engelsk), siden du dytter bonusen til å enten vinne på den ene kontoen, eller fullføre omsetningskravene på den andre kontoen.

Konklusjon

Hvis du følger noen av disse rådene, vil du merke en forbedring i dine inntekter. Enkelte av disse instruksene er litt for avanserte for nybegynnere. Ikke alle starter ut med å pushe bonustilbud eller skape en individuell modell for tipping som finner den indre verdien av odds. Men det er helt i orden, siden du kan starte med de grunnleggende aspektene og se hvordan tippingen går for deg.

Husk alltid på følgende:

 • Ingen tippekuponger, live odds, scorecast eller innsatser på ditt favorittlag
 • Gjør objektive undersøkelser på forhånd, ikke doble innsatsene dine, unngå cash-out funksjonen og vær forsiktig med bonuser
 • Skriv ned hver innsats, fokuser på et begrenset antall idretter, og…
 • … Ha det gøy!
18+ | Spill ansvarsfullt | Regler og vilkår gjelder | Betalt innhold