Odds Betting Guide

Betting er ett av de mer populære valgene der ute når det kommer til underholdning, slik har det vært siden tidenes begynnelse. Litteratur fra gamle dager har referert til gambling (pengespill) som en del av vårt menneskelige instinkt, et ønske om å risikere enkelte verdifulle ting for å vinne flere verdifulle ting. En forfatter skrev at penger man vinner er søtere enn de man tjener. Kun med en liten innsats kan man øke formuen sin ved hjelp av gode kort eller terninger.

Gambling defineres som det å risikere noe av verdi, som penger, for å få en ønsket avkastning eller en gevinst ved et positivt utfall etter et helt tilfeldig utslag eller begivenhet. Slik øker man formuen sin, eller bankrullen som det heter på folkemunne blant spillere. Hver runde består av et beløp man risikerer (innsats) og avkastningen (gevinsten) man får. Det finnes simple kalkuleringer for å finne ut hvorfor det er lukrativt å satse, og fordelene man får fra oddsen hvis man gjetter utfallet riktig. Alle former for innsatser baserer seg på dette enkle forholdet.

For enkelte kritikere er pengespill et tabu tema, og enkelte raser samt religioner forbyr det helt og holdent. Spilleavhengighet eksisterer, men kun på grunn av menneskelig natur og ikke den inviduelle aktiviteten. Tipping og odds (betting) er en gigantisk, verdensomspunnet industri som aktivt ansetter mange mennesker og betaler betydelige skattesummer. Utviklingen av internett har gjort oddsmarkedet mer globalt og sektoren har blitt mer regulert som følge av dette.  

odds betting
Bilde: GSerban/shutterstock.com

Hvordan satse

Betting handler i bunn og grunn om å risikere noe for å vinne mer. Gamblere regner ut oddsen av et visst utfall og hvis de kan finne en god avkastning på sin kunnskap vil de satse penger. Aktører, som for eksempel tippesider på nettet eller online casinoer gir folk muligheten til å tippe, samtidig som de tar en del av fortjenesten for å tjene til sitt daglige brød. “Huset” vil alltid ha en matematisk fordel over spillerne, noe som er grunnen til all investering i infrastrukturen rundt pengespill.

Ett individ vil generelt sett måtte satse penger for å gamble. Man kan gamble på kreditt i enkelte situasjoner, men vanligvis spiller man med kontanter eller penger på bok. Gjeld fra pengespill kan ikke kveruleres om i rettsalene, derfor har man også elementet av betroelse i hverandre. Ser man tilbake i tiden, ble mange veddemål fastsatt med et fast håndtrykk og ordet til en ekte gentleman. Frem til dags dato kan du se enkelte storspillere gjøre sine innsatser på travbanene ved å nikke på hodet i en viss retning. Innsatser avgjøres på etterskudd, altså er det hele basert på tillit som ingen bryter.

Mange typer tipping (betting) gjøres gjennom et mellomledd, slike som en tippebod eller et nettsted. Historisk sett, derimot, har tipping og veddemål generelt vært mer private og oppstått når to individer hadde sprikende meninger om en viss sak. Oddsbørs har tatt dette konseptet til moderne nivåer og nettsider med oddsbørs tiltrekker seg både de som vil satse penger, og de som vil ta imot innsatser.

Det finnes mange former for betting, men en av de vi ser massiv vekst i for øyeblikket er selvsagt sportsbetting. Spesielle steder online gir grundig informasjon angående sport og har promotert innsatser på sportsbegivenheter som en type underholdning, en festlig aktivitet som kan gi en ekstra inntekt. Live betting er nå tilgjengelig på tusenvis av begivenheter, noe som gir spillerne muligheten til å satse ofte og innen korte tidsperioder. Live betting markedsføres på det sterkeste gjennom media og har i dag blitt en mer akseptert aktivitet.

Tipping har blitt mer regulert, men også samtidig mer utbredt i tradisjonelt oddsvennlige land, slike som Storbritannia. Så lite som for 20 år siden fikk ikke tippeboder med lisens holde åpent på kveldene eller på søndager. Internet har forandret markedet helt og holdent, men du har fortsatt muligheten til å satse penger på sport i tippeboder rundt omkring her i Norge. Industrien har forandret seg mer siden millenniumsskiftet enn i løpet av hele det forrige århundret.

Ulike typer betting

Betting (tipping) har mange ulike former og forskjellige land tilbyr ulike måter å sette veddemål på. Derimot har du tre hovedtyper av tipping på sport som beskrives nedenunder:

Tradisjonell

Galopp
Bilde: Pixabay.com

Tradisjonelt sett, før internett kom på banen og direktesendinger ble utbredt, måtte man ta turen til en godkjent aktør før selve begivenheten for å satse penger. Så fort utfallet av begivenheten var offisiellt, ville den såkalte bookmakeren sjekke hvilke innsatser som ble vunnet og hvilke ble tapt. Kunden ville finne ut angående utfallet og dra tilbake til bookmakeren for å heve gevinsten. Avkastningen ble kalkulert ved hjelp av simple former med innsats ganget på odds. Innsatsen ble alltid gitt tilbake som en del av gevinsten.

Den mest populære typen av tradisjonell tipping i Norge var travløp, men nå om dagen er det sportstipping som dominerer. Norske travbaner holder fortsatt på tradisjonen med tanke på at man kan ta turen til det et travløp og satse penger på diverse odds. Innsatser settes med kontanter og vinnerne får gevinstene sine utbetalt umiddelbart, før det neste travløpet. Spillerne kan bruke oddsen som legges ut på forhånd, eller satse på SP (Starting Price, Startpris) odds som settes sammen og oppdateres like før løpet skytes igang.

Tippemarkedet på norske travbaner er det enkleste og med tradisjonelle, siden oddsen kalkuleres på fundamentalt vis gjennom å veie opp tilbudet og etterspørselen. Startprisen er avhengig av tyngden av pengene som filtreres gjennom travbanen og kommer frem til butikkene for deretter å sette en standard for industrien. Denne prosessen er i fare på grunn av online betting på avstand. Nå om dagen er det mulig å legge sin innflytelse på alle viktige travløp odds uansett hvor du befinner deg gjennom online aktører. Den gamle metoden for å tippe på hester kan bli borte rimelig snart, men er for tiden fortsatt en av hovedgrunnene til at folk reiser til travbanene for å se løpene.

Modellen for betting (tipping) før internett kom på banen var basert på fikserte veddemål med odds og dette gjelder fortsatt på nettet. Ulike land og myndigheter legger ut odds på ulike måter men det grunnleggende prinsippet er fortsatt det samme. Oddsen speiler av den gitte sannsynligheten til at noe skal skje og spillerne velger selv om de vil satse eller ei. Oddsen er fiksert, slik at man vet nøyaktig hva man gjør før man satser penger, men den vil forandre seg etter hvert som flere folk satser.

Kunsten rundt bookmaking (det å sette odds) er å gi god nok avkastning til å tiltrekke seg kunder samtidig som selve spillportalen tjener penger uansett hva utfallet blir. Marginaler brukes når man skaper brøkene, men siden dette er et hypotetisk scenario kan man kun satse på et begrenset antall utfall. Dette betyr at bookmakeren fra tid til annen må betale ut store deler av innsatsene, eller ingenting i enkelte tilfeller. Selv om matematiske formler gir en fordel til bookmakeren (huset), vil den sistnevnte ha mer flere foretrukne utfall enn andre siden markedet reagerer på prisene og er ikke helt perfekt balansert med tanke på oddsen. Kunder kan føle at oddsen som tilbys er bedre enn sjansen til å lykkes, og endringer i oddsen vil ikke stoppe folk fra å satse penger. Enkelte sportsfrelste mennesker satser alltid på sitt eget lag, uansett hva oddsen sier.

Oddsbørs

En oddsbørs er basert på prinsippet av å koble sammen de som vil satse på en begivenhet, samt de som vil ta imot innsatser på at utfallet ikke er korrekt. Den ene siden av brøken forventer en begivenhet i løpet av en match eller kamp, men den andre siden mener at den gitte begivenheten ikke vil skje. Dette er også kjent som P2P (peer to peer) tipping, siden alle transaksjoner foregår mellom individuelle mennesker og ikke mellom spilleren og bookmakeren.

Betfair har dominert markedet rundt oddsbørs siden millenniumsskiftet. De var den alle første bookmakeren med fokus på oddsbørs og de dominerer markedet fortsatt den dagen i dag. Selskapet introduserte konseptet med å legge ut (ta imot) innsatser i konvensjonell tipping. Du som person kan ta på deg rollen som bookmaker eller oddssetter, ved å legge ut odds eller satse mot andre mennesker. Betfair og andre oddsbørs nettsider har utviklet mekanismen som matcher odds som legges ut med odds det spilles på. Disse veddemålene er matchet met oddsen som er gjensidig akseptabel for den som legger ut veddemålet og den som tar det imot.

guide4
Foto av Baishampayan Ghose CC BY

Nøkkelen til en vellykket oddsbørs er likviditeten, altså den totale summen av penger som satses på markedet. En av grunnene til at Betfair sine konkurrenter ikke har gjort det like godt som markedslederen er nettopp mangelen på likviditet. Betfair har et godt rykte på markedet av oddsbørs, slik at spillere som satser på deres utvalg hjelper med å utvide likviditeten. Store antall tippere og oddssettere betyr at flere odds vil matches, noe som øker effektiviteten rundt børsen. Veddemål kan matches helt, delvis eller forbli tomme. De sistnevnte oddsene kan enten avbrytes eller forbli på markedet inntil noen matcher dem med en akseptabel pris.

Nettsider med oddsbørs tjener ikke penger fra marginalene rundt veddemål, men gjennom provisjon. De tar ulike typer provisjon på en glidende skala, altså vil de som legger ut flest veddemål betale minst provisjon. Dette betyr at nettsider med oddsbørs ikke har noen som helst interesse i utfallet av begivenheten, siden deres kunder har lagt ut og tatt imot veddemålene på egen hånd, noe som dekker alle mulige utfall. Oddsbørsen tjener provisjonen sin basert på veddemålene, ikke på utfallet av begivenheten. Altså er dette en børs, et sted der folk kan samles og satse penger mot hverandre – noe man betaler nettstedet for, siden de har satt opp mekanismen og infrastrukturen rundt det hele.

Oddsbørser har et veldig godt forhold til live betting. Odds blir hele tiden oppdatert, både før kampen er i gang og etter at startskuddet avfyres. Oddsen er flytende, altså kan spillere fra begge sider velge å avslutte tippingen mens de er i en favorisert posisjon, eller avbryte ytterligere innsatser for å minimere tapene. Hvis markedet vipper deres vei, kan man garantere seg et overskudd før veddemålet utløpet, akkurat som man kan begrense sine potensielle tap hvis markedet går den andre veien. Sport som fotball og tennis er populære veddemål å avbryte underveis, siden man kan cashe ut penger så fort et mål/poeng settes.

Betfair tilbyr det bredeste utvalget av ulike typer sport, ligaer, og markeder på nettet. Hvis en etterspørsel for en viss begivenhet oppstår, vil Betfair legge ut muligheten for både spillere og oddssettere å legge ut sine veddemål. De har ingen bruk for tradere generelt, siden markedskreftene tvinger frem forandringer i prisene. De største sportsbegivenhetene har store summer med tanke på likviditet, som betyr at de fleste veddemål vil matches. Matchende veddemål på begge sider av markedet er den største attraksjonen på en oddsbørs, sett i forhold til tradisjonelle tippesider som kun tar imot innsatser. Oddsbørser har gitt brukerne en mer sosial opplevelse rundt tipping og får både spillerne og oddssetterne til å engasjere seg på et helt nytt nivå.

Spredning

Tipping på spredning baserer seg på prinsippet at spillerne vinner mer jo oftere de har rett, og taper mer jo oftere de har feil. Odds på spredning har vokst veldig raskt i Norge de siste tretti årene. Omslag antyder at det er flere millioner aktive spredningstippere i EU nå om dagen. Innsatser på spredning er regulert av det britiske Financial Services Authority. Den største unike funksjonen rundt denne typen betting er at tapene plutselig kan være mye større enn beløpet man satset.

Nøyaktigheten av forutsigelsen fastlår avkastning fra en spredning, men samtidig også de potensielle tapene – altså må nye spillere være forsiktige når de begynner å satse penger på denne måten. Navnet på aktiviteten kommer fra spredningen som rangerer mellom de ulike utfallene, samt spillerne som satser på om resultatet av en begivenhet vil være høyere eller lavere enn spredningen. Prisene uttrykkes i et spekter, slik at bookmakere med fokus på spredning kan tjene penger uansett om resultatet er over eller under spredningen.

Aktører innen spredning tjener penger på balansen mellom å betale ut penger og ta imot penger fra motstridende parter. I ethvert marked vil det være kjøpere og selgere, og prisen rundt transaksjonen bestemmer bookmakerens inntekter eller tap etter utfallet av den gitte begivenheten. Odds på spredning bruker også flittig live odds rundt sportsbegivenheter. En kjøper kan selge til en fordelaktig pris, mens selgeren kan kjøpe seg inn når oddsen på en begivenhet flytter seg til deres favør. Posisjoner kan stenges før et veddemål utløpet, noe som garanterer en profitt eller minimerer tapet. Med tanke på dette er odds på spredning mer likt oddsbørs enn tradisjonell tipping.

Odds på spredning er attraktivt for spillere når det er en storfavoritt i en kamp som vil tiltrekke seg flest innsatser. Introduksjonen av en spredning avgir et handikap som tiltrekker seg penger både på favoritten og på den potensielle taperen. Markedskreftene bestemmer bevegelsen rundt spredningen. Kjøpere vil flytte spredningen oppover, mens selgere vil trekke spredningen nedover i stedet. En bookmaker med odds på spredning ser alltid etter likeverdig action fra begge sider av spredningen og tjener penger fra provisjonen.

De som tipper på spredning kjøper eller selger odds basert på deres oppfatning av sannsynligheten rundt utfallet av en begivenhet. Kjøpere satser på at den endelige totalen vil være større enn spredningen, mens selgerne håper på at den endelige totalen vil være mindre enn spredningen. Når det er flere kjøpere enn selgere vil prisen (spredningen) øke. Når det er flere selgere enn kjøpere vil prisen (spredningen) senke seg. Markedet rundt spredning er basert helt og holdent på markedsloven med etterspørsel og tilbud i sentrum, samt balansen mellom kjøpere og selgere og en pris basert på likevekt.

Tipping på spredninger er populært både rundt sportsbegivenheter og på finansbørsen. Konseptet stammer fra tradere i London som satset penger på bevegelsene rundt aksjemarkedet og råvarer. Fotball er populært når det komme til spredning, siden spillerne kan satse på at antallet mål vil være høyere eller lavere enn spredningen, samt andre vanlige begivenheter som corner eller gule/røde kort. Odds på spredning rundt finansbørsen er mer volatil og tapene fastsettes av bevegelser i prisene, selv om man kan avbryte sine tap som avslutter lukkede innsatser når et spesifikt beløp oppnår.

Odds forklart

Det fundamentale bak enhver type tipping er oddsen eller prisen på at noe vil skje, eller ikke skje. Når det er snakk om oddsbørs er prisen man legger ut alltid høyere enn prisen man tar imot. Oddsen som tas imot på at noe vil skje er lavere enn oddsen som tilbys på at noe ikke vil skje. Odds på spredning kommer med begrensninger, eller ville kjøperne jevne ut selgerne, mens tradisjonelle odds er uttrykt med én valør og det er opp til spilleren om man vil satse penger eller ikke. Høy konkurranse betyr at bookmakerne (tippesidene) kan tilby noe større variasjoner i oddsen, men generelt følger alle odds en industristandard.

Oddsen som er tilgjengelig på utfallet av en sportsbegivenhet gjenspeiler hva oddssetteren tror er sannsynligheten for at noe vil skje. Formålet for tippesiden er å tiltrekke seg nok av innsatser på ulike utfall, slik at bookmakeren ikke taper. Aktøren har marginalene i sitt favør og spillerne betaler for underholdningen rundt tipping ved å akseptere disse marginalene. Et ruletthjul har en innebygd lønnsomhet slik at huset vil vinne over lengre tidsperioder og den samme teorien gjelder for tipping på odds. Matematiske, prosentvise marginaler er skrevet inn i oddsen og oddssetternes erfaring garanterer en lønnsom bedrift som tiltrekker seg interesse for betting, samt en omsetning.

Veddemål avgjøres avhengig av innsatsen man la ned og oddsen. En innsats på “kvitt eller dobbelt” vil doble spillerens penger hvis veddemålet går inn. Oddsen regnes som “risikabel” når sannsynligheten er mer enn 50/50, eller “sikker” når det potensielle utfallet regnes å heller skje enn ikke skje. Jo høyere odds, desto lavere er sjansen for at noe vil skje. Bettingsider vil betale ut mer på høyere odds, men sjeldnere. De vil utbetale mindre på lavere odds, men oftere. Formålet med oddssetting er å betale ut noen gevinster, men dra inn enda mer. Bettingsidene vil ikke alltid oppnå dette målet, men en vellykket side vil gjøre dette ofte nok til å holde siden gående.

Enkel matematikk

Ti kroner satset på odds 6.00 vil gi deg 60 kroner tilbake (ti ganger seks). Ti kroner satset på odds 1.50 vil gi deg 15 kroner tilbake. Ti kroner satset på et utfall som ikke gikk inn vil få tippesiden til å beholde innsatsen din. Selger du for 10 kroner på oddsbørsen for 100 og kommer inn på 90, vil gi deg 100 kroner tilbake. Kjøper du for 10 kroner på oddsbørsen for 100 og kommer inn på 110, får du 110 kroner tilbake. Selger du for 10 kroner på børsen for 100 og kommer inn på 110, vil du se et tap på 100 kroner. Kjøper du for 10 kroner på børsen for 100 og kommer inn på 90, vil du tape 100 kroner. Vinner du når du backer et veddemål med 10 kroner til 6.00 i odds vil du få 60 kroner, mens hvis du legger ut et veddemål på 10 kroner til en odds på 6.00 og taper, vil du totalt miste 50 kroner. Odds på diverse nettsider kan enten dukke opp som brøk (5/1) eller desimaler (6.00). Brøken viser deg overskuddet du kan vinne, mens desimalene viser det totale beløpet inkludert selve innsatsen.

Innsatser på spesifikke typer sport

Fotball

Fotball er den mest populære sporten når det kommer til tipping verden rundt og for enhver stor kamp vil du finne følgende veddemål:

 • 90 minutter 1X2
 • Begge lag til å score
 • Totalt antall mål
 • Korrekt resultat
 • Antall mål over/under
 • Halvtid/Fulltid
 • Målscorere
 • Vinnende lag samt målscorer (Wincast)
 • Antallet kort (gule/røde)
 • Antallet cornere
 • Handicap
 • Odd eller partall (antall mål)
guide7
Av Tsutomu Takasu (1.Bundesliga) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Travløp

Tradisjonelle travløp var det største markedet for tipping her i Norge før i tiden, og er fortsatt populære selv om sportsbetting har vokst det siste tiåret. De hovedsaklige typene innsatser er som følger:

 • Vinn
 • Hver vei
 • Kun plassering
 • Direkte prognose
 • Motsatt prognose
 • Topp tre
 • Forhåndsinnsatser

Tennis

Tipping på tennis har vokst raskt de seneste årene, mest på grunn av online og live betting. De mest populære veddemålene for tennis er som følger:

 • Utfallet av matchen
 • Utfallet av et gitt set
 • Korrekt resultat første set
 • Spill med handicap
 • Vinneren av ett set
 • Totalt antall set
 • Odd eller partall (totalt antall set)
 • Flest ace
 • Flest doble feil
 • Forhåndsinnsats på utfallet
Tennis betting
Bilde: Pixabay.com

Golf  

Golf har alltid vært en populær sport med tanke på betting, men interessen har falmet noe i det siste. Andre typer sport gir en raskere omsetning med tanke på muligheter til å sette innsatser, men disse veddemålene på golf kan fortsatt generere omsetning:

 • Vinn
 • Hver vei
 • Lederen av første runde
 • Vinnende score
 • Seiersmargin
 • 18-hulls match bet
 • 72-hulls match bet
 • Kommer spilleren seg forbi “the cut” eller ei
 • Beste spiller fra et spesifikt land eller kontinent

Cricket

Cricket er utrolig populært i Asia og Australasia og tippemarkedet gjenspeiler denne interessen. De mest populære veddemålene for cricket er som følger:

 • Kampvinner
 • Beste slagmann på laget og i kampen
 • Beste bowler på laget og i kampen
 • Høyeste score i første seks overs
 • Flest seksere
 • Høyeste opening partnership
 • Half century i løpet av kampen
 • Century i løpet av kampen

Rugby (league og union)

De to typene rugby tiltrekker seg en god del interesse i tipping på følgende veddemål:

 • Kampvinner
 • Totalt antall poeng
 • Første til å score
 • Første poenggivende runde
 • Handicap
 • Resultat halvtid
 • Antall tries (forsøk)

Trading og arbitrasje

Trading og arbitrasje handler om å utnytte en “edge” med oddsen. Trading er altså ikke tipping som sådan, siden man satser penger på ulike parter samtidig for å forsikre seg en profitt fra en generell posisjon eller for å holde tapene på det minimale. Enkelte tradere vil prøve å tjene penger på hver eneste fotballkamp eller travløp de følger med på. Denne typen betting handler i prinsipp kun om å tjene penger og har veldig liten underholdningsverdi.

Prinsippet bak trading er å backe innsatser til odds som er høyere enn tilbudt når man legger ut innsatser. Denne strategien kalles buy-low, sell-high (kjøp lavt, selg høyt) og involverer en komplisert prosess der man legger ut innsatser til lave odds og backer innsatser med høyere odds. Å backe er å legge en innsats på troen at noe vil skje, mens å legge ut betyr å ta imot innsatser på at noe ikke vil skje. Selve teorien er godt etablert, men et eksempel fra en virkelig sportsbegivenhet vil hjelpe til med å gjøre prosessen noe klarere.

Golfturneringer gir gode muligheter for tradere på grunn av svingningene i poengene samt odds over fire dager og fire runder. En rimelig god spiller kan starte en turnering veldig dårlig og skli av på oddsen. De som legger ut veddemål kan altså sette en ny innsats til høyere odds enn til å begynne med, noe som garanterer profitt. En ukjent spiller kan plutselig oppnå en lav score den første runden og prisen vil dermed synke. De som backer kan da sette en ny innsats på lavere odds enn hva de var til å begynne med og forsikre seg en profitt uansett utfall.

Tradere prøver å etablere seg i en risikofri posisjon gjennom å garantere seg en profitt fra en helt grønn bok. Hos Betfair vil grønne tall indikere at et veddemål er lønnsomt, mens rød tekst tyder på et tapende scenario. Tradere prøver å fjerne disse røde tallene og vinne penger uansett utfall. Begivenheten må gå deres vei når det kommer til scoring for at deres ønskelige posisjon skal være oppnåelig.

Denne strategien kan være av høy risiko, siden tradere kan gjøre feil slik at oddsen beveger seg imot dem. Betfair og andre oddsbørser tilbyr mange muligheter for tradere, men en unøyaktig vurdering av en sportsbegivenhet og dens gang kan bety at man ikke får muligheten til å cashe ut en innsats med garantert profitt. I slike tilfeller må traderen bestemme hvor grensen for skaden fra en tapende posisjon skal gå, og stenge veddemålet.

En annen strategi er å prøve å forutse hvordan markedet vil bevege på seg og dermed skape en risikofri situasjon. Legge ut veddemål og backe dem involverer mange kunder som konkurrerer mot hverandre. Per definisjon, siden man spiller mot hverandre, vil det altså alltid være en taper der ute for hver person som vinner. Hvis det er flere som backer en innsats enn de som legger dem ut, vil oddsen gå nedover, og hvis det er flere som legger ut enn de som backer, vil oddsen gå oppover. Børsmarkeder er veldig konkurransepreget og en god trader vil prøve å utnytte forandringene og svingningene.

En trader vil prøve å sette mange innsatser med lav risiko for å bygge opp spillekontoen. Beskjedne gevinster vil samle seg sammen og man har en rekke sjanser til å trade på enhver sportslig begivenhet. Effektiv trading krever en kraftig datamaskin samt en lynrask tilkobling til nettet. Veddemål på sport kan forandre seg raskt og det vil alltid finnes tradere som ser etter muligheten til å utnytte forsinkelser og langsomme tilkoblinger. Ingen liker å gå glipp av en mulighet på grunn av lite effektivt utstyr samtidig som frustrasjonen kan påvirke andre valg.

Ett aspekt av trading er å finne muligheter for arbitrasje. Disse oppstår når det er mangel på balanse mellom oddsen som er tilgjengelig på den samme begivenheten hos ulike kilder. I sportsbetting betyr dette muligheten til å backe et lag til odds som er høyere enn hva noen legger ut. En kontrende innsats må legges på dette veddemålet nesten samtidig siden man oftest kun har en liten tidsluke å bruke til sin fordel og utnytte en arbitrasje.

Arbitrasje er mulig gjennom å legge innsatser både hos en tippeside og på en oddsbørs. Variasjonen kan være marginal og vil ikke vare lenge siden tyngden av penger vil utveie arbitrasjen. Kontrende innsatser må settes raskt siden én side av transaksjonen kan være utilgjengelig for arbitrasjeprisen siden forskjellen har blitt stengt på grunn av markedskreftene. Det finnes også muligheter for arbitrasje mellom ulike markeder og nøysommelige innsatser vil skape risikofrie situasjoner. Legg dog merke til at denne typen trading kun er lønnsomt når man gjør raske beslutninger og har kraftig, moderne utstyr.

Tipstere

Betting tiltrekker seg en rekke tipstere, spesielt når det kommer til travløp. Du finner en rekke aviser med travtips og en rekke andre forutsigelser på daglig basis. For å komme seg til avisene må en tipster dog bevise sine innsatser, noe som involverer å informere personen ansvarlig for overvåkningen av resultatene før begivenheten finner sted. Det betyr at tipsene man ser i diverse aviser ofte har en dokumentert, vinnende fortid. Mange som legger ut travtips hinter om at de har informasjon fra bak kulissene, og mange tidligere kusker har startet egne tipssider.

Det er et gigantisk marked for kundedata og lister med spesifikke navn, adresser og eposter som kan kjøpes fra en rekke forhandlere. Individer som har uttrykt en interesse for tipping eller travløp vil dukke opp på mange lister som selges på listemarkedet. Personlig data er en verdifull vare, spesielt når det kommer til betting – en følelsesladd aktivitet. Tipstjenester kan styre seg mot ønskelige livsstiler for å selge sine tips. Enkelte tipstere vil også tilby en gratis prøveperiode på opp til 3 måneder for å overbevise de potensielle kundene at de har informasjon som er verdt å betale for og som er lønnsom.

Utvidelsen av internett har gitt grobunn for mange online tipstjenester. Enkelte er gratis, men vanligvis snakker vi et månedlig abonnement med rabatter for de som skriver seg på i lange perioder om gangen. Akkurat som i alle andre sektorer er ikke internett overvåket med tanke på tippingrelaterte tjenester. Dette betyr at det finnes mange ubeviste tipstjenester online. Derimot har du en rekke uavhengige nettsider som anmelder og vurderer resultatene av tipstjenester og anbefaler enkelte steder samtidig som de advarer mot andre. På enkelte måter har internett fostret frem et mer kontrollert tippemiljø. Det er enklere å unngå tipstere med dårlige resultater når man vil bestemme seg for hvilke tjenester man skal betale for og følge.  

Kontroll på pengene

En av hovedaspektene bak betting er kontroll på pengene (money management) og føring av statistikk. Gambling er ment å være gøy, og disse dager er det mer sosialt, samt engasjerende. Derimot går det veldig raskt å investere litt tid for å holde kontroll på dine innsatser, samt føre en oversikt av veddemål. Det er vanlig å undervurdere sine tap og overvurdere sine gevinster. Ved å holde kontroll på dine resultater og innsatser kan du unngå at problemer oppstår. Ingen vil tape jevnt, altså er det best å holde kontroll på sine penger og følge med på resultatene for å holde ting i sjakk.

De fleste hobbygamblere vil kun satse penger de har råd til å tape. Betting er underholdning, og kostnaden er å gi fra seg penger til tippesidene. Samtidig er tipping/betting en unik aktivitet siden du kan ende opp med mer penger enn når du satte igang. Angivelig vil noe slikt som 2% av sportstippere vinne konsekvent over tid. Det betyr at 98% av gamblerne setter inn mer penger enn hva de tar ut. Det er ikke noe problem for de fleste, men ved å kjenne til gode og dårlige innsatser kan man begrense sine tap.

guide12
Bilde: Jo Jakeman CC BY

Spilleavhengighet eksisterer, men aktørene er nå veldig klare over dette og opptrer så ansvarlig som mulig. Uansett, tipping kan medføre avhengighet, men det finnes organisasjoner som kan hjelpe. Her i Norge har det alltid vært mye snakk om avhengighet rundt pengespill, derfor har alle store selskap gjort sitt. En gruppe større aktører har skapt et eget organ som tar for seg spilleavhengighet. TV og annen media fremhever de potensielle problemene og industrien som helhet tar saken veldig seriøst.

Enkelte spillere holder seg til et grunnleggende nivå der innsatsen er konsekvent og endrer seg ikke etter en serie av gevinster eller tap. En hobbyspiller kan satse 100 kroner på et travløp eller noen fotballkamper i helgen, og vil verken høyne eller senke innsatsen etter flere gevinster eller tap på rad. Innsatsen er fast, og er innenfor budsjettet. Derimot vil en slik metode verken maksimere avkastningen fra en god serie, eller redusere tapene fra en dårlig en. Dette kalles for en strategi med faste innsatser.

Det ligger i menneskelig natur å ville satse mer når man først begynner å vinne. En gambler er mest sårbar etter en stor gevinst. Tilsynelatende satser vi mer hensynsløst når det er en gevinst vi spiller med. En slik metode er en avledning av en strategi med justerte innsatser. I dette tilfellet kan spilleren investere 10% av spillekontoen på hver innsats. Etter hvert som spillekontoen vokser vil enhetene man satser vokse samtidig. Når man taper, vil innsatsene også bli lavere i takt. Dette er altså som et sikkerhetsnett mot dårlige økter, og i tillegg utnytter man gode resultater.

Matematikken bak det hele er ganske simpel, siden man har å gjøre med prosentvise deler av spillekontoen. Hvis andelen man vil risikere er 10% per innsats og spillekontoen er på 1000 kroner, snakker vi 100 kroner. Innsatsen fra en konto på 900 kroner er 90 kroner og innsatsen fra 1100 kroner er 110 kroner. Denne strategien krever en noenlunde god oversikt for å holde et øye med den voksende spillekontoen. Oversikten kan holdes sortert etter type sport eller type innsats, og ulike strategier for innsatser kan inkluderes. Store, sjeldne innsatser på mindre odds kan være mer passende enn mindre og mer regelmessige innsatser på begivenheter med høyere odds.

Sammenligning av odds

Tippesidene konkurrerer seg imellom på en rekke måter, men mest rundt prisene, akkurat som vanlige butikker. Oddssettere bruker en rekke verktøy for å veie opp diverse utfall, og dette speiler av på oddsen for den gitte begivenheten. Hvis alle bookmakere hadde tilbudt samme odds på hver begivenhet hadde det raskt blitt kjedelig, samt fjernet muligheten til å shoppe rundt. Når man bruker penger prøver alle å se etter et røverkjøp, vi liker å tro at vi har fått et skikkelig avslag. Informasjonen som spillerne bruker må være nøyaktig og oppdatert slik at man holder seg ett steg foran forandringer i pris og svingninger.

Odds har en innebygd profittmarginal for oddsutbyderne som kan være alt fra 1% til 50%. Disse tallene betyr en teoretisk profitt på 1 krone per 100 kroner man satser, og opp til 50 kroner per 100 kroner i innsats. Tallene er kun teoretiske, siden oddsen sjeldent vil være perfekt balansert slik at huset vinner uansett utfall. De fleste odds har både positive og negative tyngder på tvers av en rekke utfall. Hvis alle i England satser på at England vil vinne Fotball-VM, og de faktisk gjør det, vil oddssiden tape uansett marginal.

Du som spiller kommer umiddelbart i en ufordelaktig posisjon på grunn av disse marginalene. Dermed blir det en prioritet å finne veien til feil priser eller en oddsside som tillater høye innsatser før de endrer på oddsen. Det beste våpenet du har i kampen mot oddssetterne er sammenligning av odds. Enkelte spillere drives kun av prisen og vil alltid satse der de får den beste oddsen. Internett har fostret frem mange nettsider med sammenligning av odds, der du kan sjekke opp de store aktørene og lett finne frem til avvikene. Free bets og andre tilbud vil kun gjøre sitt beste for holde på lojaliteten, men de fleste vil satse etter å ha sammenlignet oddsen først.

odds betting konklusjon
Bilde: Smartbets.com

Konklusjon

Betting/tipping er en eldgammel aktivitet som alltid vil holdes i live grunnet menneskelig natur. Internett og mobil teknologi har forandret måten vi satser på, men de grunnleggende prinsippene er fortsatt der. Betting handler om å risikere penger for å motta noe for ingenting, og det er slik det fungerer på de raske datamaskinene og de fleste moderne smarttelefoner. Vendingen av et kort eller rullingen av terninger gjøres nå virtuelt online. Forholdet mellom risiko og avkastning baserer seg på sannsynligheten og oddsen man får tilbudt.

Teknologien har utvidet mulighetene for tipping og gjort informasjon mer tilgjengelig. Det er helt sant at spillere aldri har hatt det så bra, siden markedet er i full konkurranse. Nettsider for sammeligning av odds lar spillerne plukke ut de beste mulighetene. Teknologien har også ledet frem til mer effektive og tidsrelevante forandringer i prisene. Spillerne har nå tilgang til et hav av gratis informasjon som kan brukes for å sette mer kunnskapsrike innsatser.

Kampen mellom gambleren og huset pågår fortsatt. Uansett type tipping har huset (banken) en matematisk fordel som finansierer infrastrukturen og profitten. Derimot har man moderne teknologi, også på mobilen, samt internett, som har vippet ting noe over i retning av spilleren. Uten tvil vil oddssidene forsøke å svinge balansen tilbake til sitt favør, og denne konkurransen vil fortsette evig.  

18+ | Spill ansvarsfullt | Regler og vilkår gjelder | Betalt innhold